Den som har en trädgård och en boksamling saknar inget…

Tänk att det varit så i 100, nej i 1000-tals år i mänsklighetens  historia ….om man ska tro citatet ovan.

Var på promenad i helgen med en av de tillfälliga trädgårdskamraterna, hon skulle visa mig sin favoritträdgård. Långt bort från stora vägen, över stock och sten, ängar och bäckar nådde vi fram dit. Scoutgrupper passerade hela tiden på den gamla nerlagda järnvägsvallen och frågade efter vägen som dom hade tydligt utmärkt på sin karta.

Trädgården var verkligen charmig och huset likaså. En bred bäck gick längs tomtgränsen, tomten sluttade och innehöll en barnträdgård med gungor, en stor köksträdgård, en fruktlund, en ljuvlig örtagård med många roliga detaljer . På vägen mot huset gick en allé med höga svartpopplar, P. nigra ’Italica’, som höga utropstecken.

I örtagården fanns massor av uppbyggda ställningar färdiga att ta emot deras obligatoriska luktärter, sugar snaps, gröna bönor, squash och annat.fullt av häckar i olika höjder, stentrappor med blommor och blommande buskar som utfyllnad i väntan på blomningen i bäddarna och på spaljéerna. Ute på den fria tomten stora träd med vackra underplanteringar .

Alla som varit i England vet ju att ”varenda kotte” har gulliga trädgårdar, de kan vara hur små som helst. Monty Don har haft en underbar TV-serie om  just detta- ”Big dreams, small spaces”, men här dräller ju av människor som har både Big dreams, money and gardens också.Speciellt i denna välbeställda delen av landet.

Och så har dom alla dessa små nurseries och plant shops där man kan stå och drömma…Om en liten bänk, några små änder, kaniner, romerska badkar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *