Man får ingen trädgård om man bara sitter i skuggan och säger att allt är underbart.

Ovanstående lär vara sagt av Rudyard Kipling( Djungelboken m.m.). Jag besökte hans trädgård i ösregn och kyla och blev betagen av både den och huset på Batemans https://www.nationaltrust.org.uk/batemans.

Inne i huset ( helt underbart ställe, tack Lotta för tipset!), har man i alla rum färska buketter av säsongens blommor, just nu många småvaser med enkla lökväxter och blommande buskar. Varje vecka visar man ’Plant of the week’ för att lära ut lite mer om växter.

I Lady C:s trädgård har vädret varit strålande igen och vi har gjort allt annat än suttit i skuggan och njutit. De ordinarie trädgårdsarbetarna känner sig lite slitna just nu, det är mycket gräsklippning, rensning och grävande. Allt är klart i växthuset , allt sått, det mesta omskolat, allt står liksom bara på vänt för utplantering. Massor av backar med fröplantor och /eller sticklingar av cosmea, campanula, lathyrus odoratus,scabiosa, delphinum, spenat, zucchini, dill….. listan är lång och the greenhouse alldeles proppfullt.

Grönt och vitt oändliga variationsmöjligheter

 

Ju fler trädgårdar jag ser, desto mer imponerad är jag av Clinton Lodge .Och många av besökarna som kommer hit, nu senast en stor grupp från Somerset, blir fascinerade av hur sammanhållet allt är, hur oerhört väl skött, rensat, klippt, beskuret, balanserat… en del blir stressade och börjar prata om hur dom ska klara av att ha öppen trädgård efter att ha sett detta, men de flesta verkar bara bli inspirerade och lyckliga.

Jag som i mitt vanliga liv älskar färger, starka färger och ofta klär mig rätt brokigt och färgstarkt, tycker det är en lisa för själen och en fröjd för ögat att vistas i denna nedtonade, milda trädgård. I de stora klassiska ’double herbacious borders’ finns året runt endast vitt, blått och lite milt gult. Det är de gröna färgerna som utgör huvudpaletten här och de är så många, de skiftar med ljus, temperatur, regn, vind och sol. Vi stod en stund och tittade upp mot den blå himlen vid de stora Londonplatanerna och såg hur bladen skiftade färg från gult till milt grönt gång på gång.

Mitt jobb idag har bl.a. bestått i att rensa bort vissna blad från buskar- ytterligare ett sätt att höja intrycket av det gröna- bort med grått och brunt som drar ner fräschören i det gröna.

Min vistelse här närmar sig slutet. Jag ska hinna ta fina bilder i solsken och intervjua Lady C och förhoppningsvis få komma in och se mig om i hela hennes hus innan det är dags att tänka på den egna täppan igen.För egen del är jag mer än positivt överraskad av att ha orkat jobba så hårt i en trädgård efter alla år bakom skrivbord och i samtalsfåtöljer….

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *