Det började med timjan…

Så heter ett kapitel i Kerstin Stjärnes bok ”Härlig är jorden”., https://www.hd.se/2005-11-19/skogspromenaden-over-motorvagen. Den har jag läst mer än en gång. Hon möter Eva F på Tirups örtagård och det förändrar hennes liv och hennes trädgård och hon skriver denna härliga bok om kryddor, örter, livsfilosofi, miljöhot, trädgårdshistoria och kärlek till livet och naturen. Själv var jag där i Tirup i veckan och köpte ersättningsplantor för det som dött i den ena kvadranten i min egen örtagård. Ingången skulle föräras en ny rosenbåge och då måste det ju vara fint först. Ägnade sedan en halv dag i stekande sol åt att rensa bort allt ogräs i de fyra kvadranterna , delade isop, smultron  och åbrodd och satte mina nyförvärv- läkemalva, en ny timjansort, temyntor , luftlök och en ny rosmarin. Sen idkades strand- och badliv vid havet. Igår monterades den fina rosenbågen till de två rosorna som bara väntade på sitt nya stöd- Mme Alfred Carrière och R.Blush Rambler.

Ny Rosenbåge monteras

Det är så galet vackert just nu- allt slår ut och blommar överdådigt . Magnolian hade blommat medan vi inte var där- en blommas fallna blomblad vittnade om en hemlig , första blomning utan åskådare. Några Bluebells från Somerset blommar i trädgården, löjtnanshjärtan, hägg och syren är överallt, kabbelekan lyser upp dammen för fiskar och grodyngel. Fåglarna far som skottspolar ut och in ur fågelholkarna och näktergalen sjunger öronbedövande .

Hyacinthoides non-scripta

 

Och idag har vi stått och gjort reklam för Sällskapet Trädgårdsamatörerna på Vårhelg hos Peter Linder utanför Hörby, vandrat på guidad visning i hans arboretum, sett träd man inte anade att de fanns( som en hybridpoppel som heter OP 42, Oxford paper eller en japansk apel med världens minsta äpplen, stora som en lillfingernagel) och träffat en massa trädgårdsentusiaster!

Och köpt en Toona sinensis, kinesisk toon  som flerårig grönsak till örtagården, som jag fick tips om i tisdags på guidad vandring i Malmö Slottsträdgård, https://www.facebook.com/slottstradgardenmalmo/, där det snart är dags för Malmö Garden Show.På bilden nedan en planta av sköldhallon…

http://lindersplantskola.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *