Allt du önskar kan du få….

Att ha en trädgård är som att kunna önska sig allt, men inte kunna få det. Det går så snabbt att se ngt nytt som skulle vara så underbart vackert, att besöka en annan trädgård, en stadspark, se ett foto, känna en doft, uppleva en perfekt komposition och – vilja ha det!

Problemet är att man inte får plats med allt, att det inte passar i ens eget schema, i ens egen tavla/design, att det är för stort, för mycket , för färgstarkt, för milt, för svårskött…

Så här när sensommaren kommer och vi har haft denna evigt långa torkperiod, när allt har dött och man förstår hur det kunde vara om bara…- som i sommarpsalmen vi sjöng när jag gick i småskolan

”Med blid och livlig värma
till allt som varit dött,
sig solens strålar närma,
och allt blir återfött”

.. men som sagt. I min trädgård har jag inte tid, inte ork, inte kraft att göra allt som poppar upp i mitt huvud. Och dessutom har jag en grundplan som inte kan raseras. Min man tittade lite försiktigt på mig för några veckor sedan och undrade om jag verkligen behövde plantera flera träd eller buskar-” jag tycker om vårt gräs” sa han,  ”och jag vill ha fria, öppna ytor”- så  som vi planerade det en gång.Och det ligger det något i också.

Så vad ska man göra då?Tänka som i stadsplanering kanske???  Förädla, göra vackrare, förtäta, få in mer på samma yta, optimera, bygga uppåt, åt sidorna, ta bort all öppen jord mellan växterna, bredda rabatterna??

Ja ni andra trädgårdsnördar vet ju svaret- man sätter igång och drömmer och ritar, skissar, tänker- och hoppsan så blir det ngt nytt gjort!!

Så fort det började regna var jag där igen – flyttade en magnolia, en buddleja, delade några hostor, satte ut mina frösådda penstemonplantor som äntligen grott tillräckligt, flyttade den klätterros som inte trivdes, beställde två nya från Polen som kom – stora välväxta exemplar som min k.make fick plantera för jag var bortrest- flyttade wisterian som inte fått en optimal placering.

hot lips salvia
Siktlinjen
Bleu bleu l´amour est bleu

 

Och gladde mig faktiskt åt det som finns där- min Hot Lips- salvia, mina nya vackra gräs, päronträdet som dignar, den vita skogsastern som blommar troget, det vackra vackra ödlebladet som skiftar i knallrosa

Det är verkligen alldeles underbart att ha en  trädgård!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *