De stora namnen kan få små blygsamma hyllningar i ens egen trädgård

Regnet har fått igång vår gräsmattor- det gröna är tillbaka! Min prärieplantering börjar visa att den kommer att bli så vacker som jag hoppades när jag grävde och planterade  den sent i höstas. Ulla Molin inspirerade för många år sedan  med mycket spännande tankar . I ”Leva med trädgård” från 1986 lockade hon en till att ta ut svängarna med gräs och bambu på höjden och bredden, inte bara med marktäckande kattfot och dubbla häckar- https://www.odla.nu/inspiration/leva-med-tradgard

I min egen plantering finns nu äntligen lite av det jag suktat efter, framförallt sen jag besökte en underbar trädgård i Somerset i Karin Lagergrens regi, https://www.karins-tradgardsresor.se/somerset. Ur hennes program saxar jag här ..”den privata trädgården Lady Farm i Chelwood, mellan Bristol och Bath. Här har Judy Pearce under de senaste tjugo åren skapat en mycket vacker trädgård som blivit en favorit bland engelska trädgårdsfotografer och som har varit med i otaliga tidningar och böcker. Mest känt är de svepande prärie- och stäpplanteringarna med gräs och sensommarblommande perenner i kontinental stil..” Jag blev helt betagen och hade dessa  bilder i huvudet dag och natt efter besöket där.

Hela historien bakom hur dom skaffade trädgården , den trygga , bestämda kvinnan bakom ”Lady Farm och de jättelika ytorna bidrog till en häftig upplevelse, men jag tänkte att det måste gå att återskapa ett aldrig så litet hörn som liknar detta hemmavid…

Tre vyer över de svepande prärieplanteringarna på Lady Farm i septembersol.

I

I min trädgård har jag alltid tänkt så  – att man dedikerar en liten hörna, en bit av en rabatt eller ett upplägg till någon trädgård eller person som varit en viktig inspirationskälla- och hoppas att det inte verkar alltför pretentiöst?. Därför har vi bland mycket annat i vår trådgård ett Maryhillhörn ,en Gertrude  Jekyllrabatt , en Lundbergrabatt .

verbena, miscanthus och dahlia

Och numera alltså även en Lady Farm-prärie. Den finns bredvid min äng under ett stort gammalt körsbärsträd och ett augustipäron, med silande ljus flera gånger under dagen och vandrande skugga . Än så länge är de blå gräsen de som vuxit till sig bäst, men alla Miscanthus och Panicum kommer starkt. I år har jag jätteverbena och dahlior för att fylla ut innan jag bestämt vilka perenner som ska få tillträde- än så länge bara Echinacea purpurea, Magnus solhatt.

Här börjar prärien bredvid ängen i juni

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *