Snart växtmarknad

I morgon är det STA:s höstväxtmarknad i Skåne- http://skanekretsen.se/vaxtmarknad-2-september-2018/ – där kan man kanske få tag i någon liten raritet…. Har annars lovat mig själv att stanna upp ( betyder inte köpa eller skaffa nya växter hela tiden) och fundera mer över upplägg och design igen  och framförallt inte fylla på med fler träd och buskar.

Igår gödslade jag- det hade regnat nästan 30 mm och småduggade lite när jag gick runt med skottkärra, spett och mina händer och fyllde på näring till alla buskar, stora rosor och nya träd. Det är en underbar känsla. Kom på mig själv med att gå och nynna och tänka att detta måste vara den bästa årstiden. men sen kom jag på att det tycker jag ju om alla årstider :). Inspekterade årets lyckade frösådder- mina Dianthus barbatus  Sweet William- borstnejilkor- ser fina ut( en blomma jag saknat ända sen vi hade trädgård i Småland på 80-talet), mina Penstemon likaså och de nya Thalictrumplantorna. Längs gaveln mot norr står alla sticklingar och sådder och mognar till så sakta( vore väldigt kul om mina Helleborus-frön tar sig!). Hade lånat en rolig bok om förökning och satt och lusläste den, liksom en bok om Gräs och Bambu.

Andropogon Prairie Blues , Echinacea

Ja när regnet slutade tog jag bort ogräs i grusgången, snyggade till i största allmänhet bland visset och tufsigt, funderade över sommarens väder och påverkan på växterna. Och så delade jag lite perenner också för att fylla ut i rabatterna.  Och flyttade några små buxbomsplantor som ska bli kolt inne i prärien. Föra helgen klippte jag äntligen buxbommen, hade inte vågat göra det i torkan innan i år.

 

Undrar om någon mer än jag upplever att ens rabatter verkar mindre och smalare efter ett tag? När dom är nyanlagda tycker jag att jag tagit i och sen visar det sig att dom är så smala så smala och förstås kunde ha varit tre- fyra gånger så breda för att se ut som något. Kan ju ha att göra med hur mycket rensning, gödsling, ansande etc som är involverat, men jag förundras.Tycker också att det jag anlagt de senaste åren är mer intressant än tidigare.

R. Blush Rambler vid ingången till örtagården

Och tack vare min kontemplation i ensamhet med en stor kopp te, fröpåsar, böcker och stillsamt fågelkvitter på altanen vet jag redan  inför vintern vilka projekt som ska sättas igång på skissblock, i huvudet och så småningom i verkligheten. Vårt s.k. stenparti skulle kanske faktiskt kunna bli ett riktigt sådant! Och så ska en del av mina runda kantstöd  runt träd kompletteras med vackra växter- blev så inspirerad hemma hos en kvinna i Skånekretsens styrelse som hade så vackra inramningar runt några träd! Bild här från hennes trädgård med Hakonechloa macra var. aureola

Från Eivor Johanssons trädgård i Landskrona

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *