Våra trädgårdsprojekt del 2 – rosenhäck som avdelare och nyöppnare

När stenläggningen var gjord av alla gångarna och strukturen hade satt sig , dammen och kryddgården fått nytillskott och utvecklats, var det dags för fler rosor hösten 2007. Nu hade vi en vacker grunde att bygga på!

American Pillar nära dammen mot nylagda stenar i blekt rosa ton
Nästan overkligt fräscht

 

 

 

 

 

 

 

 

Rosor trivdes ju oerhört bra i jordmånen och klimatet -det visste vi. Jag var helt såld på engångsblommande gammaldags rosor. Efter besök på Fredriksdal, på Cedergrens och efter många kvällars dreglande över rosor i  kataloger och i Rosensällskapets små skrifter  blev det dags för en utvidgning och förändring av strukturen. (Dom har numera har en aktiv Skåneavdelning (https://www.facebook.com/groups/10730902836/).Strukturen var än så länge att göra den avslutande häcken mot skogen  som på skissen.

Detta skulle alltså börja med att rosenhäcken som ritats in i skissen i datorn förverkligades. Jag arbetade då tillsammans med en man som på deltid sålde rosor på Gessie Örtagård utanför Trelleborg. Jag hade drömmar och rosönskemål , som blev lätt justerade av Clas Nilsson för att vara så friska och bra som möjligt.  Ispahan skulle finnas där och Stanwell Perpetual . Flera vackra vita rosor likaså.

Stanwell perpetual juni

Vi jordförbättrade, mätte den möjliga längden på häcken och en hösthelg stod vi till slut där med knappt 70 plantor av 9 olika rosor- rugosor och albarosor mestadels. Rosorna skulle gå från vitt i mitten över svagt rosa till starkt rosa-rött längst ut i bägge ändar och det skulle bara svämma över av vackra, väldoftande blommor!! Ljuva dröm! Så mycket fägring.De enskilda rosorna har jag fotograferat gång på gång under åren. Men däremot har själva häcken nästan aldrig fotograferats- den har varit svårfångad på bild.

Ännu en ganska låg häck.

Det blev mycket vackert, men i ena änden av häcken fanns alldeles för många konkurrerande träd och lite för mycket skugga, så efter något år fick vi flytta alla R.Rose de Rescht till en egen plats i solen  och några R. Roserie de l´Hay  fick flytta till foten av den stora pergolan i värme och solsken.

Det viktigaste med häcken blev att den gav upphov till nya rum och öppnade upp våra funderingar i takt med att vi alls hann göra något nytt i trädgården. Som heltids-( och mer därtill) arbetande med många barn och vänner var tid en bristvara för oss alla och fick oftast läggas på underhåll av det som fanns.Men när vi hade planterat rosenhäcken som “avslutning” på tomten och tog upp en siktlinje mot nordväst, öppnade sig nya möjligheter istället .

 

Så efterhand har vi börjat utvidga den anlagda tomten bakom denna häck med en blomsteräng och en trädplantering och en del annat.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *