Våra trädgårdsprojekt del 6 bryta ny mark …

Vad vore en trädgård utan nya drömmar att förverkliga?? I sommar har det blivit uppenbart att alla våra träd vuxit så mycket att det börjar bli lite för skuggigt i en del rabatter. Dessutom behöver alla delar knytas samman lite mer och så… ja iallafall har det blivit en stor ny rabatt  som syns direkt när man kommer in i trädgården (och det ska alldeles snart bli en till.), strax bakom det stora valnötsträdet och Ghislaine de Feligonde-rosen.

En massa vita syrener har beskurits, tagits ner, minskats i storlek och ersätts av andra blommande buskar som bas i rabatten.Solen kommer stora delar av dagen både från öster och väster och silas behagligt genom grenarn

På den södra sidan av rabatten har jag det senaste året satt in  Arum Italicum, flera ”överblivna”rosor, från olika hörn i trädgården liksom pioner, sammetshortensia, Delphinium Black Knight, en  hassel m m . På den västra delen finns buxbom planterad, med murgröna vid foten och en stor Sanguisorba obtusa.Här finns förutom syrener också en hägg som frösått sig.

På den norra delen, som först har tömts på ogräs och sten( tegelstenar som räckte till kant runtom) och som sedan fått ett nersågat päronträd som insekthotell, är det nu planterat en Black Lace- fläder, en liten vanlig schersmin, en stor Philadelphus purpurascens, två stora rodgersior och två höstsilverax. All mark ska täckas av delade plantor av Vinca minor, ormöga och myskmadra. Dessutom har jag satt en massa frösådda Helleborus här och kommer att sätta dit mina frösådda krolliljor bara de vuxit till sig lite mer. Blev så inspirerad av olika artiklar, bl.a några som kallades Mästarrabatten och publicerats under en 10-årsperiod  , kring just kombon träd/buskar/perenner i havskugga. Det kommer foton om något år, när det vuxit upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *